Avantajele optimizării
pentru motoarele de căutare
Află de ce anume site-urile optimizate ajung să fie primele în rezultatele motoarelor de căutare și de ce SEO white hat (SEO pălărie albă) este util în promovarea website-urilor.
Home Blog Avantajele SEO
SEO sau content bun?
După ce au înțeles ce este SEO și cu ce se ocupă un specialist SEO, cei care dețin site-uri au ajuns la întrebarea ce vine într-o consecutivitate absolut normală: oare nu putem să obținem poziții bune în Google și fără optimizare? De ce ai nevoie de ajutor în promovarea site-ului, dacă acesta are deja un conținut excelent? Hai să vedem împreună!
Conținutul este regele fiecărui site.

Într-adevăr, conținutul bun, bine formulat, informativ și util – lucrează în favoarea ta; imaginile relevante, arhitectura frumoasă a articolelor – pe de o parte, persoanele care te recomandă mărinimos – pe de altă parte: toate acestea îți vor aduce vizite calitative.
Însă, ca să poți fi cu adevărat altruist față de utilizatori, ca niciodată să nu le creezi experiențe neplăcute şi ca ei să rămână satisfăcuți de cum le rezolvă problema website-ul pe care au ajuns, trebuie să ai un site frumos structurat – unul intuitiv și util. Mai jos am descris câteva dintre practicile ce se consideră user-friendly, ce te vor ajuta să înțelegi de ce a apărut SEO și care este utilitatea SEO:
Viteză de încărcare bună – ceea ce ar însemna plus valoare și experiență plăcută pentru utilizatori, ca ei să nu piardă timp și nervi navigând. Un expert SEO știe să optimizeze această viteză: uneori s-o dubleze, alteori să facă site-ul să zboare 🙂 Poți verifica viteza site-ului tău: dacă sunt probleme, probabil că o să observi asta, or, lucrurile se află prin comparație (probabil ai observat cât de rapid este SEOlium).
Alegerea unui set de cuvinte cheie potrivite – este vorba de cuvintele și expresiile pentru care vrei să deții primele poziții în Google. Dat fiind faptul că multe site-uri dețin poziții în Motoarele de Căutare doar pentru un subset dintre cuvintele relevante conținutului lor, putem afirma că majoritatea site-urilor au un potențial neexploatat. Specialistul pe SEO știe să depisteze și să valorifice acest potențial, iar utilizatorii sunt fericiți când reușești să le oferi exact ce căutau și, poate, ceva în plus.
Structurarea intuitivă a site-lui – ca utilizatorii să nu se piardă în întregul site, are loc structurarea armonioasă a acestuia, ținându-se cont de cuvinte și expresii cheie: logic, intuitiv, cu acuratețe și simplitate.

Așadar, de ce este SEO necesar?
Pentru că Motoarele de Căutare sunt, totuși, roboți, ele colectează semnale de notorietate și utilitate ale paginilor (da, sunt o mulțime de semnale de genul: viteza de încărcare a întregului site, numele domeniului, numărul şi calitatea legăturilor către site-ul ce găzduiește pagina şi către pagina respectivă în particular, titlul paginii, adresa URL a paginii, cât de des este înnoit conținutul site-ului, existența sau lipsa unui conținut duplicitar, structura de linkuri interne a întregului site etc.).

Printre toate acestea se întrezărește clar nevoia implicării umane: consultantul SEO alege ce cuvinte sunt relevante pentru site şi organizează website-ului ținând cont de ele – creează meniuri, pagini dedicate, etc.; înlătură conținutul duplicitar, care scade din valoarea unui website (de exemplu: recurge la folosirea corectă a tag-ului rel=canonical şi a codului 301 „redirect”), sporeşti gradul de accesibilitate şi interactivitate ş. a.

Per general, vizitele provenite din Motoarele de Căutare sunt cele mai importante pentru un site, deoarece internauții aterizează, cu ajutorul lui Google, exact pe pagina cu articolul, cu produsul sau cu informațiile cele mai relevante căutării lui – adică pe cea mai potrivită pagină pentru el, cea care îi poate rezolva problema. Acest lucru se petrece fără ca internautul să navigheze într-un mod disperat pe întregul site pentru a găsi ceea ce caută, pierzând timp prețios sau, chiar, eșuând în intenția sa, deși conținutul valoros se afla la doar un click distanță.

Așadar, click-urile aduse de motoarele de căutare sunt cele mai rentabile, pentru că atrag oameni realmente interesați de ce ai tu de spus în legătură cu căutarea lor. SEO ține să amelioreze semnalele de relevanță şi importanță a site-urilor în ochii Motoarelor de Căutare prin tehnici oneste şi lucrative.
Legea de bază în SEO: site-ul trebuie optimizat ca și cum motoarele de căutare nu ar exista. Orice optimizare trebuie făcută pentru oameni!
Care sunt beneficiile și avantajele SEO?
Bazându-se pe principiile de funcționalitate a motoarelor de căutare, pe algoritmi complicați de indexare și cunoașterea comportamentului online al userilor, serviciile SEO ar putea să-ți fie de folos în următorul sens:

  • Promovarea calitativă crește vizibilitatea site-ului – folosindu-te de serviciile unui cunoscător al domeniului, care va ști cum să mânuiască corect și util instrumentele SEO, s-ar putea să ajungi în fruntea paginilor cu rezultate ale căutării pentru cuvintele cheie relevante afacerii tale. SEO este serviciul care face diferența în mediul online, oferind vizibilitate sporită site-ului tău în Motoarele de Căutare, acolo unde potențialii clienți caută serviciile și produsele pe care le oferi. Astfel, SEO contribuie la crearea unei percepții şi reputații mai bune în ceea ce privește produsele sau serviciile furnizate de către tine.
  • Credibilitate pentru brand-ul tău – când Google crede în tine, circa 90% din utilizatorii Internet cred în tine – și acest lucru valorează mult. Mai ales că 68% din cei care utilizează Google, nu ajung să treacă de prima pagină cu rezultate, iar mulți dintre vizitatori tind să opteze pentru rezultatele naturale ale căutărilor, şi sunt sceptici în ceea ce privește rezultatele AdWords (publicitate plătită).
  • Site user-friendly – un site bine organizat creează o experiență plăcută utilizatorilor. Structurarea echilibrată și rațională a fiecărei pagini este una dintre condițiile de bază în SEO: ca internauții să poată naviga ușor şi intuitiv pe site-ul tău.
  • Pe termen lung SEO înseamnă randament sporit (ROI – Return on Investment) – cu condiția că ești om bun. Dacă produsele tale ating standarde înalte de calitate, dacă conținutul site-ului tău este unul adecvat şi fără spam – SEO te va ajuta să fii printre primii. Prin stabilirea unor obiective clare, care vizează comportamentul pe piață a publicului-țintă, comportamentul vizitatorilor chiar pe site-ul propriu-zis – pe de o parte; și resursele de timp, oameni, informații disponibile – pe de altă parte, ajungi să optimizezi fiecare leu investit și să crești randamentul plasamentelor tale.
  • Crearea de noi relații de afaceri – Prin intermediul link building-ului s-ar putea să-ți creezi relații frumoase și pe termen lung cu oameni din nișa ta – oameni interesați de ceea ce faci tu. De asemenea, un specialist SEO are o bază mare de clienți şi parteneri – contacte de care ai avea tu nevoie la un moment dat. Un alt aspect ar ține de faptul că cel ce este primul în rezultatele căutărilor este considerat cel mai bun din nișă și este contactat tot mai des de potențialii clienți sau parteneri.
  • Acces la analize importante – este vorba de analize valoroase oferite de către experți despre grupuri-țintă, comportamentul grupurilor țintă, despre cuvinte cheie relevante, despre pozițiile în Motoarele de Căutare; pozițiile concurenților, mențiuni pe internet etc. Aceste analize ajută la luarea unor decizii importante în legătură cu site-ul, crearea de noi meniuri, adăugarea unor informații despre produse și servicii sau chiar intrarea pe noi piețe de desfacere – toate acestea bazate fiind pe cifre și raționamente.
  • Conținut consistent şi relevant – SEO te ajută la crearea unui conținut bun, actual și relevant, care aduce valoare vizitatorilor, inspiră încredere, și ajută la creștere naturală a pozițiilor în Motoarele de Căutare, pentru că un conținut bun, cu siguranță, atrage mult mai mulți oameni decât unul rău.
  • Reducerea riscurilor – Expertiza făcută constant de către consultanții SEO ajută la monitorizarea gradului de sănătate a site-ului și prezentarea unor soluții în caz de necesitate (de exemplu: soluționarea unor probleme de gen erori 404, conținut duplicitar etc.) Experții SEO îți vor analiza atât tehnic, cât și funcțional site-ul și vor evidenția principalele oportunități de promovare ale acestuia. Uneori în SEO există decizii ireversibile, alteori deciziile pe care le iei afectează site-ul şi, respectiv, afacerea ta, pe termen lung, deci un expert SEO va reduce riscurile pentru că ia decizii mai bune decât tine, el fiind specialist în domeniu.
  • Creșteri pe termen lung – O entitate specializată pe SEO te va ajuta cu proiectarea strategiei de optimizare şi promovare pentru o perioadă îndelungată, nu doar pe termen scurt. O firmă de optimizare profesionistă a site-urilor va ține cont de rezultatele pe care vrei să le obții și te va ajuta să faci un plan pe termen lung, care să conțină strategia, obiectivele, precum și acțiunile concrete care trebuie îndeplinite pentru a obține rezultate frumoase (creșterea calității site-ului tău și, respectiv, creșterea profiturilor).


De ce trebuie să fii un bun vizionar pentru a face SEO?

În funcție de natura afacerii sau de tematica blogului, a portalului, a platformei, SEO poate contribui la creșterea numărului de clienți şi cititori, la reducerea costurilor, la creșterea randamentului investițiilor, la penetrarea noilor piețe etc.

De fapt, SEO ajută site-urile să vândă: fie informând tot mai mulți oameni despre existența unui brand, fie – făcând site-ul atât de atrăgător, astfel încât numărul cumpărătorilor online să crească în mod natural.

SEO este o realitate iminentă pentru cei care înțeleg că viitorul aparține tehnologiilor informaționale, că este o eră a internetului și că piața online este una cu perspective pe termen lung. SEO este al vizionarilor, al celor care țin să atingă potențialul lor maximal. Este al celor care cred în succes.
Servicii SEO oferite cu drag de SEOlium
Analiză SEO

Folosește instrumente eficiente de analiză SEO, vezi care este starea și problemele site-ului tău și cum le poți corecta.
Consultanță SEO

Cere părerea expertului cu privire la situația site-ului, cum poate fi promovat și ce strategii SEO merită a fi aplicate.
Optimizare on site

Optimizează conținutul, codurile și linkurile interne pentru ca site-ul tău să fie mai vizibil și mai ușor de indexat.
Training SEO

Oferă-le angajaților tăi cursuri calitative de promovare online și vei avea o echipă calificată în știința marketing-ului online.
Promovare online

Profită de promovarea online a serviciilor tale pe site-uri populare, în cadrul articolelor de știri, de blog sau publicitare.