Tendințe SEO în România
Vă prezentăm o serie de sfaturi pentru optimizarea SEO on page și off page, care vă vor îmbunătăți volumul și calitatea traficului web, precum și lista câtorva surse de promovare în București, Timișoara, Cluj și Iași.
Harta României cu orașele unde optimizarea SEO este la nivel înalt
Home Blog SEO în România
Factorii ce influențează SEO în România

Dezvoltarea mediului online din România a devenit un subiect îmbucurător și plin de speranță, fapt care îl demonstrează și datele statistice cu privire la utilizarea internetului în țara noastră, conform cărora sunt 883.140 domenii înregistrate, 61.6% din populația țării cu vârste de 16-74 ani, echivalent cu aproximativ 12 milioane de români cu acces la net și 8 milioane de români cu profiluri pe rețelele de socializare, ceea ce este un bun imbold pentru optimizarea social media, dar și un indiciu de dezvoltare pentru domeniul SEO. Un alt indicator este numărul conexiunilor mobile 3G + și 4G de internet, de 16 milioane ceea ce ne sugerează importanța optimizării pentru dispozitivele mobile.

Drept confirmare a celor menționate, prezentăm harta cu indicarea regiunilor în care este mai des folosit internetul. Harta sugerează direcțiile geografice spre care companiile de promovare ar trebui să-și îndrepte eforturile. Regiunile cu verde sunt cele cu potențial mai mare, iar cele cu roșu – din contra, cu potențial scăzut.


Regiunile din România dezvoltate în mediul online.

Datele provin din statistica finală obţinută la recensământul din 2011 şi furnizată HotNews.ro de către Institutul Naţional de Statistică.

Accesibilitatea la internet a populației afectează, bineînțeles, și domeniul SEO, însă, cu siguranță, nu este singurul element de influență.

Iată factorii din cauza cărora SEO diferă de la o țară la alta sau de la oraș la oraș (în special, în România):

 • preferințele clienților;
 • targetarea în funcție de limba folosită;
 • influencerii din regiunea dată;
 • site-urile locale care se bucură de popularitate și ar putea să vă îmbunătățească și popularitatea dvs;
 • utilizarea cuvintelor cheie specifice;
 • structura site-ului;
 • accesibilitatea la internet și viteza;
 • legi, reguli și reglementări.

Un alt aspect care trebuie menționat sunt domeniile, care se clasifică în:

 • naționale – folosite de țări sau de teritorii dependente. De exemplu “.ro” pentru România.
 • generice – folosite (cel puțin teoretic) de anumite categorii de organizații (de exemplu, „.com”).

Adesea apare întrebarea referitoare la alegerea sufixului domeniului. Care ar aduce mai multe beneficii: ”.com” sau ”.ro”? Răspunsul e simplu: dacă nu aveți un target exact, e preferabil să utilizați domeniu cu sufixul ”.com”. În cazul în care publicul țintă este exclusiv din România, este preferabil să utilizați extensia ”.ro”. Dacă majoritatea traficului pe website este internațional sau dacă publicul țintă este cel din afară, extensia ”.ro” poate fi dezavantajată în raport cu clasicul ”.com„ în motoarele de căutare. Domeniile ”.com” sunt cele mai bune în cazul în care nu ai un target exact. De asemenea, avantajul extensiei ”.com” este faptul că e foarte cunoscută. Experiența demonstrează că utilizatorii, care folosesc motoarele de căutare, de cele mai multe ori, sunt atenți la denumirea site-ului și mai puțin la extensie. Atunci când doresc să viziteze direct site-ul, sunt tentați să tasteze ”.com” după numele reținut, deoarece acesta e mai popular.

Probabil v-ați întrebat nu o dată de ce unele site-uri ale companiilor din România au un rezultat mai bun decât site-ul dumneavoastră? Deși ați depus suficient efort pentru a avea un site cu un conținut și design reușit – tot nu aveți rezultatele dorite. Well… se pare că aveți nevoie de praful magic SEO cu ”ingrediente” românești.

SEO on page în România

Optimizarea internă a unui site pentru motoarele de căutare presupune respectarea unor reguli generale, indiferent de țara de proveniență a site-ului. Porniți de la ideea că fiecare element trebuie să fie excelent. De aceea atrageți atenție la:

 • cuvinte cheie;
 • adrese URL;
 • titlul paginii;
 • subtitluri (H1, H2, H3…);
 • meta descriere;
 • imagini;
 • linkuri.

Recomandarea noastră e să nu uitați de faptul că:SEO
sfatul
#1
Conținutul este Rege!


Corect. Conținutul este Rege. De aceea, asigurați-vă că aveți un conținut excelent, captivant și informativ. Scrieți, în primul rând, pentru oameni, și nu pentru motoarele de căutare.

Principiul de funcționare a procesului SEO în România este universal, doar cu o mică excepție și anume: utilizarea semnelor diacritice. Părerile specialiștilor în domeniul SEO sunt împărțite în această privință: unii recomandă scrierea corectă, alții, dimpotrivă, promovează scrierea textului în limba română fără diacritice. Acești (pseudo)experți își argumentează părerea prin faptul că se scrie pentru motoarele de căutare, iar ele nu au capacitatea să facă deosebire dintre un text scris în mod corect (din punct de vedere literar, gramatical) și unul cu greșeli, infect.

Greșit! Ziceam, nu o dată, că scriem, în primul rând, pentru utilizatori și nu pentru motoarele de căutare. Acesta e un aspect extrem de important pentru SEO. Calitatea trebuie să aibă prioritate în toate.

Scrierea corectă a textului este imperios necesară oricând!

Pentru a clarifica un pic acest subiect, am decis să căutăm în Google expresia ”SEO în diferite țări” cu diacritice și fără.


Scrierea cu diacritice reprezintă respectarea normelor ortografice și e necesară pentru SEO.
SEO on page în România presupune respectarea normelor ortografice.

Observăm că numărul rezultatelor în urma căutării cu diacritice este de 65.000, în timp ce rezultatele căutării fără diacritice sunt 61.600. În cazul în care motorul de căutare nu ar face diferența dintre textul scris cu diacritice și cel scris fără ele, numărul de rezultate ar trebui să fie același în ambele cazuri.

Atunci când nu puteți decide, totuși, care variantă să o alegeți (scrierea cu sau fără caractere speciale), țineți cont de faptul că lipsa diacriticelor creează adesea confuzii în ceea ce privește sensul. De exemplu: când scriem fata, facem referire la fața sau nu? Susțineți apariția confuziilor similare? Presupunem că răspunsul e negativ.

Dilema diacriticelor există nu doar în România, însă site-urile autoritare din afară folosesc mereu caractere speciale și, cu siguranță, nu o fac din întâmplare.

Un alt aspect important pe care trebuie să-l menționăm la acest capitol este faptul că, dacă decideți să utilizați varianta de scriere cu diacritice, nu este indicat, conform regulilor SEO, să utilizați caracterele speciale în adresele URL și denumiri de imagini (din considerentul unor eventuale probleme tehnice).

SEO off page în România

Motoarele de căutare ierarhizează rezultatele căutărilor ținând cont de relevanța, calitatea și popularitatea unei pagini. Astfel, în considerare sunt luați atât factorii on page, cât și off page. Un site cu un conținut de calitate are șanse mai mari de a atrage linkuri organice de pe alte site-uri și mai multe mențiuni în social media.

Linkurile pot fi obținute și cu ajutorul influencerilor în rețelele de socializare, instagrammerilor sau prin intermediul advertorialelor etc.

Există o posibilitate vastă de promovare a unui site în România. De aceea, ne-am propus să vă vorbim despre bloggingul, mass-media și influencerii din București, Timișoara, Cluj, Iași ș.a.

SEO în București

Bucureștiul este orașul care oferă cele mai mari posibilități de dezvoltare și, cu siguranță, în România SEO începe de aici.

De câțiva ani, bloggingul a devenit o modalitate destul de populară de promovare a persoanelor, produselor, firmelor, anumitor pagini ș.a. Oamenii preferă să citească, le place să afle și să urmărească noutățile din diverse domenii, dar și părerile unor persoane publice.

Vă propunem câteva dintre cele mai populare bloguri bucureștene (din diferite domenii):


 • Blog de București – puteți publica articole în una dintre categoriile: evenimente, vacanțe și călătorii, locuri din București, în dependență de specificul articolului dumneavoastră.
 • Alo moda – pentru articolele din domeniul fashion sau branduri vestimentare care doresc să-și expună noile colecții.
 • Revista Bizz – un blog ce dispune de mai multe categorii, cum ar fi: antreprenoriat, marketing, finanțe, management, tehnologie ș.a.
 • Beca’s Kitchen – blog culinar foarte popular, în care pot fi publicate advertoriale pe subiecte conexe.

Influencerii sunt persoanele care pot ajuta ca mesajul dumneavoastră să ajungă mai repede la public, dar și să convingă cititorii de veridicitatea celor spuse. Statut de influenceri pot obține atât specialiștii din diferite domenii, celebritățile, dar și oamenii obișnuiți. Specialiștii sunt experți într-un domeniu și sunt capabili să exercite influență asupra publicului pentru că emit opinii bine argumentate. Celebritățile sunt apreciate de public datorită reputației și carismei lor, iar oamenii obișnuiți câștigă popularitate în social media, deoarece au o gândire distinctă cu privire la un anumit concept.

Înainte de a vă prezenta câțiva dintre influencerii bucureșteni, am dori să vă sugerăm o listă de „Must Do” în colaborarea cu aceștia:

 • Trebuie să alegeți influencerul care se potrivește cel mai bine publicului targetat, realizând un research înainte de a-i selecta pe cei mai potriviți.
 • Trebuie să oferiți din start toată informația necesară ce ține de obiectivele colaborării, bugetul disponibil și alte momente organizatorice, pentru a evita neînțelegerile și pentru a avea o frumoasă colaborare.
 • O abordare creativă și prietenoasă a acestei colaborări poate aduce rezultate fabuloase;
 • Este bine să aveți propria idee, dar e și mai bine să ascultați și ideile influencerului, care, având o experiență în domeniu mai mare, vă poate oferi niște concepții originale.

Vă propunem o listă de influenceri experimentați în timp:

 • Andreea Marin – prezentatoare, Ambasador Unicef, producător, 1.4 milioane followers;
 • Andreea Raicu – vedetă de televiziune din România, 879.000 followers;
 • Tudor Chirilă – actor, muzician, producător, 406.000 followers.

Site-uri mass-media:

 • www.adevarul.ro – 8.533.106 afișări și 4.667.579 vizite;
 • www.bzi.ro – 2.860.585 afișări și 1.705.498 vizite;
 • www.click.ro – 3.700.628 afișări și 1.561.792 vizite;
 • www.dcnews.ro – 2.906.364 afișări și 1.141.937 vizite;
 • www.hotnews.ro – 2.592.388 afișări și 1.093.367 vizite.

Ceea ce încercăm să vă aducem la cunoștință este că regiunile cu nivel mai înalt de dezvoltare, cum este Bucureștiul, oferă mult mai multe posibilități de optimizare și promovare pentru site-ul sau compania dumneavoastră decât celelalte regiuni ale României. Bineînțeles că asta ar presupune și alocarea unui buget mai mare. Pentru firmele mici, care doresc să-și dezvolte pagina web doar la nivelul orașului unde activează, la fel există soluții. În acest sens, vă invităm să descoperim principiile de funcționare SEO off page și în alte orașe precum Timișoara, Cluj și Iași.

SEO în Timișoara

Pentru ca un site să ajungă pe primele pagini cu rezultate ale motoarelor de căutare este nevoie nu doar de un conținut excelent, ci și de popularitate și autoritate, obținute în timp, prin acumularea de link-uri pentru conținutul site-ului. Vă propunem câteva surse sigure pentru promovare în Timișoara:

Site-uri mass-media (cele mai vizualizate din Timișoara):

 • www.viptim.ro – site bine structurat, cu o mulțime de compartimente: style, istorii de succes, sănătate, evenimente, călătorii, noutăți, multimedia ș.a.;
 • www.cjtimis.ro – pagina web al întregului județ Timișoara, cu toate departamentele aferente: transport, turism, cultură, mediu, economie, populație, sănătate, asociații și o mulțime de alte informații utile;
 • www.expertforum.ro – în afară de forum activ, mai este și o sursă bună pentru a publica articole.

La capitolul de promovare prin intermediul blogurilor, Timișoara are spre ce tinde. Însă aceasta nu e unica modalitate de a promova pagina și de a aduna backlinkuri.

Rezultate impresionante pot fi obținute și prin intermediul rețelelor de socializare, care ne oferă o varietate de oportunități, însă, doar în cazul în care conținutul este într-adevăr atractiv și prietenos cu utilizatorii. Am găsit câteva grupuri drăguțe pe Facebook, care targetează orașul Timișoara:

 • Orasul Timisoara (330.000 like-uri) – grup cu tot felul de postări, de la călătorii, la afaceri, experiențe ș.a.m.d.;
 • BEST Timisoara (3.600 like-uri) – grup relativ mic, dar cu un conținut util;
 • Evenimente Timisoara (9.000 like-uri) – grup pentru cei interesați să-și promoveze anumite evenimente care vor avea loc în cadrul companiei.
SEO în Cluj

Oportunități variate de promovare a paginilor web le avem și la Cluj – oraș cu un mare potențial de dezvoltare. Ce ține de optimizarea SEO, principiul este același: crearea de conținut relevant al paginii web și popularizarea acesteia prin intermediul social media, backlinkurilor, agențiilor de advertising ș.a.

Vom începe cu sursele social media, care deopotrivă sunt un factor semnificativ în creșterea vizualizării paginii și a “pulsului” web. Mai jos, vă oferim o listă de pagini utile din rețeaua de socializare Facebook:

 • Cluj Capitala (172.000 like-uri) – analizând această pagină, am găsit publicații din diferite domenii: fun, noutăți, reclamă, curiozități etc., deci ar fi un loc reușit de a plasa și articolul dumneavoastră, având un potențial atât de mare de vizualizare.
 • I love Cluj (167.000 like-uri) – un mediu plăcut de publicare al conținutului dumneavoastră.
 • Evenimente Cluj (28.000 like-uri) – pagina evenimentelor din Cluj.

Blogosfera Clujului

Bloggingul este una dintre marile pasiuni ale jurnalistului clujean. Vă putem recomanda câțiva bloggeri cu cea mai mare popularitate în Cluj, care ar aduce cu o steluță în plus la ratingul site-ului dumneavoastră.

 • www.groparu.ro – autor Radu Bazavan, blogger care abordează subiectele la cel mai ciudat, dar și original mod. Se bucură de popularitate în ținutul Clujului.
 • www.ucluj.ro – autor Gelu Radu, pasionat mai mult de domeniul sportiv, dedicând acest site totalmente sportului, cu secțiuni despre fotbal, baschet, handbal, volei, rugby și alte sporturi, deci e o oportunitate perfectă de a vă promova pagina, dacă se încadrează în acest context.
 • www.geluradu.com – Gelu Radu mai este pasionat și de gastronomie, pentru care a mai dedicat un web site, perfect pentru dornicii de a împărtăși cu publicul o rețetă și să se promoveze în același timp.

Instagrammeri din Cluj

Mai întâi, să clarificăm care este rolul unui instagrammer și cum ar putea mări traficul site-ului dumneavoastră. El dispune de o audiență mai mare, căreia îi poate oferi recomandări de produse, site-uri, companii etc.

Bineînțeles că trebuie să găsiți instagrammeri cu interese din aceeași sferă cu afacerea dumneavoastră, de altfel, un fashion instagrammer n-ar putea promova site-ul unei companii de cauciucuri sau… cine știe?!

Și acum, că am descâlcit-o un pic cu instagrammerii, vi-i prezentăm pe câțiva din Cluj, din diferite domenii:

 • Sabina Borzaș (10.900 followers) – tânăra preocupată de design și decorațiuni.
 • Ioana Grama (cu 191.000 followers) – fashion addicted.
 • Anne-Marie Chelariu (cu 102.000 followers) – specialistă în PR.

Mass-media Clujului

Din fericire, la acest capitol Clujul stă destul de bine, ceea ce este un bun prilej de promovare pentru afaceri. Iată câteva dintre cele mai populare site-uri mass-media de aici:

 • actualdecluj.ro
 • www.cluj.info
 • orasulcluj.ro
 • www.bzc.ro
SEO în Iași

În Iași, SEO off page este privit ca o strategie necesară, la fel ca și în alte orașe. Înțelegând necesitatea promovării online, ieșenii sunt gata să depună efort pentru a oferi site-uri de calitate și un mediu online sănătos.

Locuitorii Iașului au bunul simț în crearea conținutului calitativ, indiferent că e vorba de un blog sau site-ul unei companii. Oricare ar fi, trebuie promovat și mediatizat.

SEO în 2017 impune mai mult conținut multimedia, de aceea vom începe studiul cu mass-media Iașului.

 • www.ziare.com
 • www.radioiasi.ro
 • www.ziaruldeiasi.ro
 • www.bzi.ro

Social media

 • Palas Iasi, pagina de 120.000 utilizatori, deși e pagină dedicată pentru Palas Iași, cercetând-o, am văzut și anunțuri din oricare alte domenii, de aceea, denumirea paginii nu trebuie să ne respingă, numărul de like-uri, iată ce trebuie să ne atragă!
 • Iasi Capitala, pagina de 40.000 utilizatori. Aici își găsește loc orice gen de anunț relevant, care ar interesa ieșenii.

Bloggeri din Iași

 • www.mariussescu.ro – blog de marketing și comunicare, autor Marius Sescu. Acest blog chiar este prevăzut promovării, întrucât are și o rubrică aparte pentru astfel de publicări: „Vrei promovare online?”.
 • www.razvangirmacea.com – blog de SEO, autor Razvan Girmacea. Cu siguranță acest tânăr știe ce e promovare și cum ne poate ajuta site-ul pentru a fi maxim relevant și vizualizat.
 • www.bogdanalupoaie.ro – autorul blogului, Bogdan Alupoaie, abordează mai multe subiecte interesante: călătorii, evenimente, tehnică, automobile ș.a.

După cum vedem, SEO își găsește o mulțime de căi de dezvoltare, trebuie doar să le descoperim și să le punem în practică.

SEO în alte orașe

An de an, companiile din orice regiune a României investesc tot mai mult efort pentru optimizarea site-urilor. Mai sus am vorbit despre 4 orașe unde SEO se manifestă cu îndrăzneală, dar de fapt, mai sunt și altele care evoluează în același ritm: Brașov, Constanța, Suceava, Craiova, Bacău, Botoșani, Galați ș.a.

Brașov
Mass media
 • www.bzb.ro
 • www.monitorfg.ro
 • www.mytex.ro
Blogging
 • www.ruxandrarizea.com
 • www.zoso.ro
 • www.fulgerica.com
Constanța
Mass media
 • www.telegrafonline.ro
 • www.observator.ro
 • www.ziuaconstanta.ro
Blogging
 • www.secretelesimonei.com
 • www.sportulesanatos.ro
Galați
Mass media
 • www.impartial.ro
 • www.monitoruldegalati.ro
 • www.ziarulsemnal.ro
Blogging
 • www.pato.ro
 • www.reveica.ro
 • www.travelgirls.ro

Dacă regulile de optimizare on page sunt aceleași pentru toate orașele (trebuie optimizat fiecare element de pe pagină), atunci la nivel de optimizare off page, fiecare oraș își are specificul său de optimizare (mass-media din regiune, pagini reprezentative pe social media, influenceri/bloggeri din acea localitate).

Oricare ar fi metoda de promovare, rezultatul final e cel care contează, și anume: conținut apreciat de cât mai mulți utilizatori.

Prietenul SEO vine în ajutorul dvs.