Ce este local SEO și cum îți poate ajuta afacerea?
Ai o afacere locală și nu știi cum să o promovezi pentru a crește vizibilitatea? Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi sau ce nu ar trebui să faci? Te ajutăm noi! Află care sunt strategiile de optimizare on și off page pentru site-ul afacerii tale locale.
Local SEO - strategia optimă pentru afaceri locale.
Home Blog Local SEO
Prezentare generală

Local SEO este una dintre cele mai importante strategii pentru afacerile locale orientate pe promovarea într-o anumită regiune sau într-un anumit oraș. Deci, obiectivul principal al unei campanii de Local SEO este anume promovarea axată pe componenta geografică. Ai nevoie de Local SEO dacă deții o afacere locală (un restaurant, salon de frumusețe, magazin, service auto etc.), cu o locație fizică, nu doar una virtuală.

Pentru a promova o afacere locală sunt necesare optimizări on page, dar și off page, ce au un caracter specific.

Cercetările arată că o mare importanță pentru Local SEO o au linkurile externe și optimizarea on site. Mai jos vă prezentăm factorii ce influențează la clasarea pe primele pagini ale rezultatelor organice ale unui site cu specific local (afacere locală):


Factorii ce influențează Local SEO sunt: linkuri externe, optimizarea on page, Google My Business etc.

 1. Semnale linkuri – 29%;
 2. Semnale SEO on page – 24%;
 3. Semnale comportamentale – 11%;
 4. Personalizare – 9%;
 5. Semnale citații – 8%;
 6. Semnale Google My Business – 7%;
 7. Semnale review – 7%;
 8. Semnale din rețele sociale – 5%.
Ce ai putea face concret pentru afacerea ta? Există mai mulți pași, îți oferim cu drag câteva idei și sfaturi, dar trebuie să fii conștient de faptul că SEO, în general, și Local SEO, în particular, nu sunt științe exacte, de aceea, cheia succesului în acest caz este experimentul.

Optimizarea on site

Optimizarea internă a site-ului pentru o afacere locală se deosebește (nu radical) de optimizarea on site pentru un business cu caracter național sau global.

Iată unele aspecte de care îți recomandăm să ții cont:

Informații de contact (Name Address Phone)

Pentru o strategie de Local SEO, numele companiei, adresa și numărul de telefon (cu prefix zonal asociat) sunt informații extrem de utile, deoarece aceste date sunt cele mai relevante pentru un eventual client local. Informațiile de contact trebuie să fie adăugate atât pe site-ul tău, cât și pe site-uri externe, în zona de nișă în care activezi sau pe website-uri regionale, relevante pentru domeniul afacerii tale.

Pentru ca businessul (site-ul) tău să fie ușor de găsit, recomandăm să indici la datele de contact longitudinea și latitudinea geografică. Aceste informații sunt foarte utile pentru potențialii cumpărători, posesori de GPS.

Important: Indiferent de locul unde sunt publicate datele NAP (on site sau off site), este necesar ca acestea să fie identice pe fiecare pagină (internă sau externă) și să nu conțină greșeli.

Este indicat ca datele de contact să fie adăugate ca text HTML pe site, și nu incluse în imagini, pentru că textele HTML sunt indexate mai bine de către roboții motoarelor de căutare, dar și pentru că acest lucru face posibilă copierea textului de pe site pe Google Maps sau în telefon (pentru apelare).

Locul obișnuit pentru indicarea informațiilor de contact este antetul sau subsolul paginilor (footer). Ar fi bine , de asemenea, să creezi pagini optimizate ”Despre noi”, ”Contact”, în care să indici informațiile NAP.

Aceste informații trebuie plasate pe toate paginile de pe site. Ar fi bine ca adăugarea acestor date să fie implementată în format microdata (date structurate) schema.org.SEO
sfatul
#1
Implementează schema.org/LocalBusiness


Schema.org este un set de atribute HTML prin care motoarele de căutare înțeleg mai bine conținutul unei pagini.

Pentru a adăuga în mod standard informațiile de contact în footer-ul paginii web, poți utiliza următoarea secțiune de cod:


<div itemscope itemtype="http://schema.org/LocalBusiness">

<p itemprop="name">NUME COMPANIE</p>

<div itemprop="address" itemscope itemtype="http://schema.org/PostalAddress">
<p itemprop="streetAddress">ADRESA (STRADA, NR)</p>
<p itemprop="addressLocality">ORAȘ</p>
<p itemprop="addressRegion">JUDEȚ</p>
<p itemprop="postalCode">COD POȘTAL</p>
</div>

<p itemprop="telephone">NUMĂR DE TELEFON</p>

<meta itemprop="latitude" content="LATITUDINE"/>

<meta itemprop="longitude" content="LONGITUDINE"/>

</div>


Coordonatele le poți obține direct de pe hărțile Google. Pentru a face acest lucru, dă clic dreapta pe locația dorită și selectează ”Ce se află aici”. Coordonatele vor fi apoi afișate în partea de jos a paginii.

Schema.org poate fi implementată și pentru programul de lucru, care, de asemenea, trebuie să se găsească pe pagina site-ului tău.

Exemplu:

<time itemprop="openingHours" datetime="Tu,Th 16:00-20:00">Tuesdays and Thursdays 4-8pm</time>.

Adresa URL, titlul, meta descrierea

Aceste elemente au un rol deosebit pentru SEO on page și necesită o atenție sporită, iar optimizarea lor pentru o afacere locală presupune neapărat și indicarea locației.

Ar fi bine să indici în adresa site-ului orașul în care este localizat businessul tău. Deci, dacă ești patronul unui cabinet de avocatură ce prestează servicii în București, iar site-ul tău este www.avocat-nprenume.ro, creează o pagină care să țintească căutările locale. Exemplu:

www.avocat-nprenume.ro/bucuresti/

Nu are rost să mai repeți cuvântul avocat pentru că deja se află în numele domeniului tău. În cazul în care adresa site-ului e www.nprenume.ro, varianta perfectă ar fi:

www.nprenume.ro/avocat-bucuresti/

Repetarea cuvintelor cheie nu este binevenită nici în titlu și nici în alte elemente menționate. Sugestie de titlu:

Cabinet avocat BucureștiNprenume

Meta descrierea este rezumatul paginii web și apare în lista de rezultate organice ale motoarelor de căutare, sub titlul paginii tale. Rolul meta descrierii este de a convinge utilizatorii Google să acceseze anume pagina ta. Iată de ce aceasta trebuie să fie bine elaborată, conținând idei importante și nu doar aglomerări de cuvinte cheie.

Exemplu:

Cabinetul de avocatură X, București, oferă consultanță și asistență juridică de specialitate în drept civil, dreptul familiei, muncii – la prețuri accesibile.

Dacă ai urmat toți pașii enumerați, pe pagina cu rezultate Google, pagina ta web trebuie să arate așa:

Optimizează titlul, adresa URL, subtitlurile și meta descrierea în conformitate cu regulile pentru Local SEO.

Conținut

La nivel de conținut, principalele cerințe, când vorbim de Local SEO, sunt relevanța (regula generală pentru SEO) și folosirea cuvintelor cheie care să includă numele orașului sau sectorului, dacă e cazul. Un alt aspect care necesită atenție este crearea unui blog pe site. Acesta aduce câteva avantaje în campania ta de Local SEO:

 • va prezenta informație interesantă și utilă pentru utilizatori/clienți;
 • va aduce linkuri (strategie de link building);
 • va asigura conținutul proaspăt (freshness), dacă vei scrie cu regularitate.

Promovează reușitele din industrie la nivel local, în știrile locale, scrie despre evenimentele din localitatea în care se află businessul tău etc.

Pe blog poți plasa articole pe diverse teme asociate afacerii tale. De exemplu, dacă ești proprietarul unui magazin de fructe și legume cu livrare în localitate, ai putea posta articole despre avantajele acestora pentru sănătate sau diverse rețete neobișnuite/tradiționale cu fructe și legume.

Pagina de recenzii

Consumatorii caută informații despre compania cu care urmează să colaboreze, dar și despre fiecare produs/serviciu oferit. Simplifică-le alegerea, oferă-le posibilitatea de a cunoaște și părerea altor clienți. Astfel, dai dovadă de siguranța prestării unor servicii calitative.

Asigură-te că toate recenziile sunt autentice, fie că sunt pe site-ul tău ori externe (vom vorbi și despre acest tip de review-uri, dar… toate la timpul lor).

Versiune mobile

Majoritatea utilizatorilor care navighează pe motoarele de căutare o fac de pe telefoanele mobile și caută informații din zona în care se află, fie pentru că au nevoie de ceva urgent, fie că e vorba de un confort psihologic. În cazul în care un potențial client are nevoie de ceea ce i-ai putea oferi, asigură-te că te poată găsi. Când e vorba de o urgență, de cele mai multe ori, oamenii nu au acces rapid la laptop, dar telefonul rămâne a fi o salvare în zilele noastre.

Să ne imaginăm pentru o clipă că ai ieșit la o plimbare cu bicicleta. La un moment observi că ai roata spartă. Ce vei face? Probabil, vei căuta o ieșire din situație pe telefon. Vei căuta un magazin cu piese pentru biciclete în apropiere sau un service care te-ar putea ajuta în acel moment! De aceea o versiune mobile pentru o afacere locală este mai mult decât necesară.

Asigură-te că și viteza de încărcare este bună. De obicei, clientul caută o locație de pe telefon când e grăbit și va avea o experiență neplăcută în cazul în care pagina dorită se va încărca greu.

Optimizarea off site
Google My Business

Prezența în Google My Business (Google Afacerea Mea) este foarte importantă pentru orice afacere locală. Când cineva caută o locație, Hărțile Google apar, de obicei, în partea de sus sau în dreapta rezultatelor organice.

Dacă afacerea ta nu este indicată pe hartă, oamenii nu te vor putea găsi. Listarea pe hartă e indicată și pentru ca utilizatorii să te poată alege, în defavoarea concurenței, atunci când se află în apropierea afacerii tale și au nevoie urgent de serviciile ce le oferi. De exemplu, un șofer s-a ales cu o defecțiune la mașină și caută un service auto apropiat locației sale. Dă în căutări: service auto, strada X și BINGO… descoperă pe hartă service-ul tău.

Nu ai deocamdată o pagină Google My Business? Nu e grav! Este necesar doar să te autentifici cu contul tău Google. Dacă nu ai unul, a sosit timpul să-l creezi. Verifică să nu existe deja o pagină pentru afacerea ta (sau una cu aceeași adresă), creată cu rea intenție, pe care ai putea să o revendici în calitate de patron. E necesar să fii autorizat pentru a face acest pas. Dacă se întâmplă că revendici firma altcuiva și ești reclamat, ai putea rămâne fără actualul cont Google.

O pagină pe Google My Business trebuie să conțină următoarele informații:SEO
sfatul
#2
Adresa de e-mailE preferabil ca aceasta să fie asociată numelui de domeniu, dar să nu fie una generică. Îți recomandăm să creezi adrese de tipul: office@numedomeniu.ro, acestea oferă un plus de credibilitate și arată mai bine decât cele cu sufixul @gmail.com.SEO
sfatul
#3
Denumirea afacerii


Numele indicat pe pagina Google My Business trebuie să fie acela pe care îl deține afacerea, fără alte cuvinte suplimentare. Aceeași denumire care este indicată pe site, la intrarea în locație, adică aceea care îi este cunoscută clientului. Conform regulamentului (Google My Business), nu este permisă includerea în denumire a informațiilor suplimentare.

 • sloganuri de marketing;
 • coduri de magazin;
 • mărci/simboluri înregistrate;
 • cuvinte scrise numai cu majusculă (cu excepția acronimelor) sau spații inutile;
 • informații despre programul de lucru, numărul de telefon, adrese URL de site-uri;
 • caractere speciale;
 • termeni juridici irelevanți;
 • informații despre serviciile sau produsele companiei, cu excepția cazului în care aceste informații fac parte din reprezentarea companiei în lumea reală;
 • informații despre amplasare.


SEO
sfatul
#4
Adresa


Indică adresa precisă și corectă pentru a descrie locația companiei tale. Pot fi incluse și numerele apartamentelor, etajele, numerele clădirilor etc. În cazul în care adresa fizică oficială nu indică exact locația companiei, pot fi incluse informațiile precum intersecțiile și reperele din apropiere. Este indicat să creezi doar câte o pagină pentru fiecare locație a companiei. Dacă adresa nu include un număr de stradă sau dacă știi că ai introdus adresa corect, dar sistemul nu o găsește, poți indica cu exactitate locația companiei direct pe hartă. Indicarea corectă a adresei este un aspect foarte important, pentru că dorești, cu siguranță, să fii găsit ușor de către clienți.SEO
sfatul
#5
Numărul de telefon


Specifică un număr de telefon la care clienții pot contacta direct compania, persoana responsabilă, fără diverse redirecționări. Asigură-te că ai indicat, dacă e cazul, un număr de telefon local, nu un număr central și că nu ai uitat de prefix.

Trebuie să menționăm faptul că informațiile NAP, folosite in materiale off site, sunt cunoscute și sub numele de citații.SEO
sfatul
#6
Adresa URL


Ar fi corect să indici adresa URL a paginii ”Acasă” a site-ului tău actual. Acest lucru este valabil mai ales pentru site-urile cu o singură locație.SEO
sfatul
#7
Categoria/tipul de business


Categoriile sunt folosite pentru a descrie compania și pentru a te conecta cu clienții care caută serviciile pe care le oferi. Dacă, de exemplu, alegi drept categorie principală ”Restaurant Italian”, Google îți va afișa compania în rezultatul căutărilor locale persoanelor care caută ”Restaurante”, ”Restaurante cu specific italian”, ”Pizza” etc. în zona în care se află. Indicarea unei categorii greșite poate afecta poziția afacerii tale în rezultatul motoarelor de căutare. În viziunea celor de la Google, categoria în care este încadrată afacerea trebuie să descrie exact ceea ce este, dar nu ceea ce face. Mai jos, oferim câteva exemple de încadrări corecte și greșite:


Local SEO: cum se alege corect categoria afacerii în Google My Business.


În cazul în care categoria la care te-ai gândit că ar fi potrivită afacerii tale nu este disponibilă, alege una generală, care, totuși, îți descrie exact compania. Din păcate, nu există posibilitatea creării unei categorii proprii.SEO
sfatul
#8
Programul de lucru


Specificarea programului de lucru este un aspect important pentru un viitor client. Indică programul de lucru obișnuit, timpul în care sunt deserviți clienții. Pentru zilele în care compania are un program de lucru diferit, de exemplu, pe perioada sărbătorilor, poți să introduci din timp un program de lucru special. În acest caz, programul de lucru obișnuit va fi în continuare valabil pentru restul zilelor. Este recomandat să-ți confirmi programul de sărbători, chiar dacă nu diferă de cel obișnuit. Astfel, clienții vor avea certitudinea că programul de sărbători este revăzut.

Pentru anumite tipuri de afaceri nu se recomandă specificarea programului de lucru. În această categorie se află afacerile cu un program variat sau cele care funcționează exclusiv pe baza de întâlniri programate. De asemenea, nu se recomandă indicarea programului nici pentru: hoteluri, moteluri, cinematografe, școli și universități, servicii de transport, aeroporturi, săli de evenimente.SEO
sfatul
#9
Detalii despre companie


Cea mai importantă informație pe care o oferi este reprezentată de detaliile generale despre afacerea ta, pe care le vei nota în rubrica ”Introduction”. Acest text trebuie să fie unic, original, ușor de citit și înțeles, să conțină 200-400 de cuvinte și să nu prezinte doar o îmbinare alogică de cuvinte cheie. E recomandat, însă, utilizarea în acest text a linkurilor către site.SEO
sfatul
#10
Fotografii


Pagina de Google My Business, trebuie să conțină 3 fotografii, esențiale pentru modul în care înregistrarea apare în rezultatul căutărilor: o fotografie de profil, o fotografie cu logoul firmei și una de copertă. Încărcați fotografii potrivite, de înaltă calitate.

Fotografia de profil
E necesară pentru ca utilizatorii să îți recunoască mai ușor compania pe Google și trebuie să descrie cu exactitate afacerea pe care o deții. Aceasta va fi afișată alături de numele companiei tale pe pagina Google+.
Fotografia cu logoul
Ajută clienții să-ți identifice afacerea, e un fel de act de identitate pentru utilizatori. E foarte importantă pentru branding.
Fotografia de copertă
Are rolul de a personaliza pagina. Este acea fotografie mare prezentată în partea de sus a paginii Google+. Trebuie să fie de dimensiunea potrivită și va fi decupată pentru a corespunde raportului de dimensiuni 16:9.

Pot fi adăugate, de asemenea, fotografii suplimentare pentru a evidenția acele caracteristici ale companiei în funcție de care clienții iau decizii de cumpărare. Poți să adaugi diferite tipuri de fotografii, în funcție de tipul de companie pe care o gestionezi.

Trebuie să fii conștient de faptul că dacă oferi cât mai multe detalii (corecte și concludente) despre afacerea ta, aceasta va fi găsită mai ușor de potențialii tăi clienți, dar și de către boții motoarelor de căutare. Este un aspect important pentru o afacere locală. De aceea, asigură-te că indicatorul procentual (care arată nivelul de completare a profilului) de pe pagina ta ajunge la 100%.


Completează pagina Google My Business urmând regulile optimizării off site Local SEO.


În cazul în care nu ai timp să-ți organizezi pagina, poți folosi diverse instrumente plătite, care îți vor simplifica munca. Vei primi și notificări în momentul în care listele de firme se actualizează sau în cazul în care există greșeli ori neconcordanțe ale datelor introduse.

Social media

Pentru că milioane de oameni petrec zilnic timp în social media, generând și consumând informații, rețelele de socializare sunt un bun mijloc de promovarea a unei afaceri. Atunci când utilizatorii îți caută compania pe Google, aceștia pot vedea linkuri la profilurile din rețelele de socializare ale afacerii tale incluse în informațiile suplimentare despre companie. Google ar putea prelua engagementul asociat unor pagini sau profiluri de pe rețelele de socializare. Astfel, o reputație bună în social media avantajează decizia de colaborare a potențialilor clienți, dar te poate ajuta și în SEO.

Pentru strategia de Local SEO în social media este importantă:

 • indicarea datelor NAP;
 • indicarea programului de lucru;
 • publicarea unor știri/evenimente locale;
 • crearea posibilității de a lăsa review-uri și pe rețelele de socializare.

Astfel simplifici modalitatea de alegere a companiei tale de către un potențial client.

Pentru că este una dintre cele mai populare rețele de socializare, atât la nivel global, cât și în România, Republica Moldova, îți recomandăm să nu eviți promovarea pe Facebook. Prin intermediul Facebook Local Business poți obține mai multă vizibilitate pentru audiența targetată.

Am mai putea recomanda și folosirea unor hashtag-uri relevante (acest sfat trebuie aplicat și pentru promovarea pe Instagram și alte rețele în care se utilizează hastag-ul), care să includă numele orașului/zonei în care activezi.

Recomandare: Intră în contact pe Social Media cu personalități locale și convinge-i pe acești oameni să vorbească sau să scrie despre tine. Aceste personalități sunt, în fond, lideri de opinie ai unor grupuri din publicul tău țintă. Opinia lor este respectată și considerată corectă de un număr mare de persoane care vor fi direcționate înspre site-ul tău.

Recenzii externe

Recenziile contează foarte mult în listările pe Hărțile Google. Recenziile bune pot influența atât poziționarea în rezultatele motoarelor de căutare, cât și alegerea clientului. E evident, dacă ai review-uri bune, câștigi încrederea consumatorilor. Mai ales că unele motoare oferă chiar filtre de rating, iar acestea îți pot ridica businessul în top (dacă recenziile sunt pozitive) sau te pot elimina din listă (dacă ai ratingul sub o anumită limită). Pentru o afacere locală, prezența review-urilor pozitive poate fi vitală. Potențialii clienți pot fi determinați să aleagă o afacere (din multe altele concurente din apropiere), luând în considerare părerea celorlalți consumatori.

Ce e de făcut în cazul în care se strecoară și review-uri negative (acestea nu pot fi evitate, există posibilitatea de a fi scrise și cu rea intenție de către concurență)? Clienții nemulțumiți sunt cei care oferă mai des feedback pentru că sunt predispuși să posteze despre afacerea ta. Dacă obții recenzii negative, nu le neglija și nici nu le șterge. Reacționează calm, prompt, încercând să rezolvi problema, astfel dai dovadă de seriozitate. În cazul în care recenzia negativă este doar o intenție a concurenței de a te denigra, solicită înlăturarea ei. În cazul în care acest lucru nu este posibil, nu poți face nimic altceva decât să ai încredere că vei primi mai multe recenzii de 5 stele. Obține recenzii pe site-ul tău, Google și rețele sociale.

Îți recomandăm să te axezi pe review-urile naturale. Ai putea ruga rudele și prietenii să scrie și ei opinii, dar nu e o soluție pe termen lung. Ar fi mai bine să te recomande clienții mulțumiți, încurajează-i să o facă.

Backlinkuri

Prin backlinkuri afacerea ta câștigă autoritate pe web. Procesul de link building se simplifică pentru Local SEO deoarece eforturile tale trebuie îndreptate mai mult spre partenerii locali. Leagă parteneriate cu blogurile locale, ziare și reviste din regiune. Advertorialele sunt soluția perfectă în acest sens, însă evită folosirea abordărilor și temelor generale și nu uita să incluzi în conținut orice noutate sau informație valoroasă la nivel local: sărbători și tradiții locale, evenimente, celebrități din regiune, schimbări pozitive pe care le determină afacerea ta la nivel local etc.

Alte modalități de promovare
Campanii locale de publicitate

Optimizează campania de publicitate locală, urmând regulile pentru optimizare off page.

Publicitatea locală îți permite să-ți găsești clienții care sunt apropiați de locul în care îți desfășori activitatea. Dacă ai un magazin în București, te pot găsi pe net și cei din Iași, Timișoara, Cluj, chiar din Londra, Berlin sau alte orașe, însă posibilitatea ca ei să cumpere ceva e foarte mică. Deci nu are rost să investești bani de advertising targetându-i. Anume acesta este aspectul ce diferențiază publicitatea locală: reclamele tale apar doar oamenilor din vecinătatea ta, care au șanse mai mari să-ți devină clienți.

Poți face publicitate online prin mai multe canale: motoare de căutare, directoare locale, site-uri de review-uri și rețele sociale. Pe motoarele de căutare poți licita ca anunțurile să apară când oamenii caută după anumiți termeni. De exemplu, dacă licitezi pentru cuvintele cheie ”magazin biciclete”, poți alege ca reclama să apară doar dacă cel ce caută se află pe o rază 10 km în jurul afacerii tale. Astfel ai posibilitatea să economisești, căci vor da clic pe ele doar cei care într-adevăr sunt cointeresați de un anumit produs/serviciu.

Cu același scop, unele rețelele sociale oferă pagini de business și reclame plătite (care apar oamenilor ce se află în apropierea afacerii tale). Directoarele locale sau site-urile de review-uri oferă și ele posibilități de advertising. Dacă ești dispus să plătești, site-ul tău poate apărea în locuri favorabile (rezultatele căutărilor sau lângă listațiile competitorilor tăi).

Advertoriale

Advertorialul este un articol plătit, bine scris, interesant și atractiv, care are scopul de a face reclamă unui produs, serviciu sau unui brand, de a genera trafic și de a spori/menține pozițiile propriului site în căutările organice. Este o bună alternativă a reclamelor de tip anunț publicitar sau banner pentru că este informativ și util. În cazul unei afaceri locale, articolele plătite, ar avea un rezultat mai bun, dacă vor fi publicate în reviste și ziare locale. Cu siguranță, marea majoritate a audienței targetate citește ziarul local, este abonată sau măcar urmărește articolele distribuite pe rețelele de socializare. Publică ceva atractiv, nu uita de tematica locală, dar și de personalități relevante. Fii creativ, obține interviuri captivante, care ar uimi publicul tău țintă.

Obiecte promoționale

Este bine știut că, oricât de mic ar fi un cadou și indiferent de prețul lui, acesta va surprinde plăcut pe oricine. Oferă mici daruri pe care este imprimat logoul firmei tale (un calendar, un pix, un tricou etc). În acest fel, trezești curiozitatea potențialului client, dorind să afle mai mult despre serviciile sau produsele tale.

Cărți de vizite

Cărțile de vizite sunt unul dintre cele mai importante instrumente de marketing. În era rețelelor sociale, s-ar părea că ești tot timpul conectat cu clienții și partenerii de afaceri prin intermediul internetului, dar, în ciuda tehnologiei de astăzi, persistă nevoia existenței unei conexiuni personale. Deși, mai puțin populare în prezent, cărțile de vizită sunt necesare pentru promovarea unui brand. Dacă acestea conțin logotipul companii, pot fi calificate imediat ca un tip de publicitate, iar aceasta e oricând binevenită.

Indică nu doar datele de contact, dar și adresa website-ului, precum și cele mai importante profiluri de pe rețelele de socializare.

Local SEO pentru afaceri cu mai multe locații

După ce am clarificat ce este Local SEO și cum funcționează, ar fi potrivit să vorbim și despre afacerile care au câteva locații (fie în aceeași țară, fie în același oraș). Pare a fi un subiect dificil, în realitate nu e totul atât de complicat. Ideea e că ar trebui să urmezi toți pașii enumerați anterior, dar pentru fiecare locație separat. Deci, în fond, acționezi de parcă ar fi afaceri diferite.

Modificările on site pe care ar trebui să le faci diferit față de afacerea cu o singură locație sunt:

 • Landing page distincte pentru fiecare locație. Varianta ideală ar fi ca fiecare locație să aibă o pagină unică, prezentată diferit și cu informațiile NAP, program de funcționare ajustate. Vă propunem o astfel de structură:

 • www.NumeSite.ro/magazinele-noastre/
  • www.NumeSite.ro/magazin-Chișinău/
  • www.NumeSite.ro/magazin-București/
  • www.NumeSite.ro/magazin-Iași/ etc.

 • Conținut relevant pentru pagina creată pentru fiecare regiune. Evită greșeala multor companii care postează pe fiecare pagină locală aceleași articole, anunțuri etc. Alege pentru regiuni diverse teme personalizate, ajustate noutăților și intereselor de acolo.
 • Titlul, subtitlul, meta descrierea trebuie să fie optimizate pentru fiecare locație.

Preferabil ar fi ca și recenziile să fie categorisite pentru fiecare locație în parte. Deoarece experiența utilizatorilor dintr-o locație poate fi diferită de experiența celor din altă regiune, dar și pentru că astfel e mai ușor de monitorizat toate feedbackurile.

Dacă ai o afacere cu mai multe locații, ar fi bine să creezi conturi diferite și pe Google My Business. Chiar dacă e vorba de același oraș, odată ce ai două adrese diferite, ar fi bine să ai și două conturi diverse (oriunde, pe Google My Business, relații sociale, site-uri de review-uri etc).

Rețineți! În cazul în care există locații diferite, trebuie să existe și informații NAP diferite, program de lucru actualizat și specific fiecărei regiuni.

Concluzie

Deși pare că nu este foarte greu să faci Local SEO și nu necesită prea mari investiții de timp sau resurse financiare, realitatea e alta. Timpul investit, în cazul în care te ocupi de promovare individual, este destul de mare, iar resursele financiare depind de gradul de concurență, scopuri etc. Fă alegerea ce ți se potrivește: te ocupi tu de Local SEO sau apelezi la o agenție specializată. Important e să nu uiți că un element primordial în SEO e calitatea.